Tilburgse ondernemers richten eigen Broodfonds op

Broodfonds logo‘Samen een beter alternatief organiseren voor een dure arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen.’ Dat is de centrale gedachte die momenteel concreet wordt onder de naam Broodfonds. De Tilburgse ondernemersvereniging PION streeft ernaar om begin 2014 een Broodfonds op te richten. Educomm neemt deel aan het haalbaarheidsonderzoek en de realisatie van de plannen.

Vanavond kwam een aantal ondernemers uit Tilburg samen om de voorbereide plannen te bespreken met André Jonkers, medeoprichter van het eerste Broodfonds in Nederland. Inmiddels zijn er in zeven jaar tijd meer dan zestig broodfondsen opgericht en telt deze alternatieve vorm van de AOV meer dan tweeduizend leden. Jonkers is binnen de landelijke organisatie ‘BroodfondsMakers’ verantwoordelijk voor de start en de begeleiding van nieuwe broodfondsen.

Zelfstandig, maar niet alleen
Broodfonds TilburgHet zijn onzekere tijden voor ondernemers. Met initiatieven zoals het Broodfonds bundelen ondernemers hun krachten en komen zelf tot oplossingen bij tijdelijke arbeidsongeschiktheid. In een persbericht gaat Marc de Koning van Educomm in op het concept van het Broodfonds: “Ik denk dat het Broodfonds een heel degelijk concept is dat sterker wordt naarmate de leden elkaar vertrouwen. In de kern gaat het erom elkaar te helpen in tijden van nood. Voor een werkbare stabiele setting heb je minimaal twintig en maximaal vijftig deelnemers nodig die elkaar kennen. Een ondernemersvereniging is daarom een goed platform om een Broodfonds te starten. Ik zie het niet alleen als een intelligente zakelijke oplossing, maar ook als sociaal vangnet en netwerk: als zelfstandige sta je er niet alleen voor.”

Hoe het werkt
Leden van het Broodfonds maken gebruik van het schenkingsrecht en zetten ieder maandelijks een bedrag op een aparte rekening. Wanneer iemand door arbeidsongeschiktheid tijdelijk geen inkomen heeft, krijgt diegene automatisch van de andere deelnemers een bedrag geschonken om zijn vaste lasten mee te kunnen betalen. Hoe meer er maandelijks wordt ingelegd, hoe hoger het bedrag is waarop je aanspraak kunt maken. Per Broodfonds kunnen de afspraken rondom administratie, betalingen en begeleiding verschillen.

Geplaatst in Nieuws Getagd met ,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.