Communicatie voor het MKB?

Communicatie voor het MKBIn crisistijden moeten ondernemers op hun portemonnee letten, zeker als het om communicatiebudgetten gaat. De tijden zijn voorbij dat je uit gewoonte een advertentie plaatst of op je gemak eens gaat experimenteren met social media. Dat kost te veel tijd en die tijd heb je niet. Helemaal niets doen met communicatie is ook geen optie, want dat verwacht je ook niet van je concurrent. Hoe kunnen MKB-ondernemers er dan voor zorgen dat hun communicatie-inspanningen lonen?

Meer winst
Communicatie kan bijdragen aan vergroten van de omzet en daarmee de winst. Door je bedrijf structureel communicatiever te maken, val je meer op en word je beter gevonden door klanten. Goede communicatie betekent ook dat je klanten meer kwaliteit ervaren bij je dienstverlening en dat je onderneming voor langere termijn werkt aan een gunstige reputatie. De winst die communicatie oplevert is meetbaar en kun je zowel kwantitatief als kwalitatief uitdrukken.

Waar begin je?
Communicatie is een containerbegrip. Vraag je medewerkers maar eens wat er beter zou kunnen op hun werk. Dan kun je erop rekenen dat ‘de communicatie’ ergens bovenaan staat. Beginnen met een scherpe, kritische kijk naar jezelf en naar de organisatie ligt dus voor de hand. Maar als je al jaren op dezelfde manier werkt, is het moeilijk om met een frisse blik te kijken naar belangen en problemen. Wanneer is iets nu écht een organisatorisch probleem of een communicatieprobleem? En, positiever uitgedrukt, welke aspecten van je bedrijfsvoering zijn wanneer en waar kansrijk om te communiceren, zodat de klant jouw meerwaarde opvalt én ervaart?

Van gevoel tot feit
Eigenlijk geeft de vraag ‘waar te beginnen?’ zelf al een beetje het antwoord. Bij het begin van je (eenmans)zaak, dat zich als een verhaal laat vertellen in termen van missie en visie: “Waarom is het bedrijf ontstaan? In welke behoefte voorziet het? Wat kun je bij jou wel halen en bij jouw concurrenten niet?” Bestaande klanten zijn hier al bewust of onbewust vertrouwd mee, maar nieuwe klanten nog niet. Over vertrouwen gesproken; denk eens aan de connecties in je netwerk. Opdrachten worden vaak gegund als er al een stevige -soms onuitgesproken- vertrouwensbasis ligt. Maar ook dan geldt dat je verhaal moet kloppen van gevoel tot aantoonbaar feit.

Positionering
MKB-ers komen er vaak niet aan toe om hun bedrijf als ‘merk’ te positioneren. Toch is die benadering niet alleen weggelegd voor de grote multinationals met dure marketingafdelingen. Ook kleinere bedrijven kunnen werken aan hun merkbeleving om klanten te bereiken, te bewegen en te binden. Waarschijnlijk probeer je als bedrijf al klantvriendelijk te zijn. Nét dat beetje meer te geven dan de klant verwacht. Dat draagt positief bij aan je merkopbouw. Zo zijn er meer variabelen die je kunt inzetten. Zo kan het voor de bakker op de hoek (die in de winkelstraat al heel aardig ‘top of mind’ blijft met de zoete broodgeur die hij verspreidt) kansrijk zijn om ook eens het rationele voordeel van zijn brood te benadrukken: “ons brood past in uw gezonde levensstijl!”

De behoefte aan communicatie neemt in moeilijke tijden dus niet af voor MKB-ondernemers. Er is alleen meer noodzaak om meteen goed onderbouwde keuzes te maken. Laten we de huidige financiële crisis vooral zien als een kans. ‘Crisis’ komt namelijk van het (oud)Griekse werkwoord κρινομαι (krinomai) en betekent onderscheiden, beslissen, oordelen, etc. Een crisis kan dus worden uitgelegd als een cruciaal moment van verandering waarin we opnieuw naar de zaak kunnen (en moeten) kijken om vervolgens nieuwe kansen te zien en te benutten.

MKB-communicatie_winkelstraat

Geplaatst in Blogs Getagd met , ,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.