Direct verwijzen naar ANBI-status bij de Belastingdienst

Instellingen met een ANBI-status zijn bij de Belastingdienst te raadplegen via een online database. Door middel van een zoekopdracht kunnen donateurs en andere betrokkenen gegevens opvragen van elke organisatie die geregistreerd staat als ‘Algemeen Nut Beoogde Instelling’. Wanneer tenminste de naam van de instelling bekend is, kan deze worden ingevuld in een online formulier, waarna de gegevens worden weergegeven. Rechtstreeks verwijzen naar het ANBI-record van de instelling is niet mogelijk op basis van deze ingang tot de database, maar er zijn meer wegen die naar Rome leiden..

Alternatieve url

De Belastingdienst heeft namelijk nog meer online toegangsmogelijkheden. Daarmee is het mogelijk om door middel van één url het ANBI-record op te roepen. Dit is erg handig, want zo kunnen organisaties meteen aan hun online bezoekers hun ANBI-status laten zien, zonder de omslachtige tussenstop van handmatig gegevens te laten invullen.

Normale url van de Belastingdienst, waar geen mogelijkheden zijn om zoektermen in de url op te nemen:

https://www.belastingdienst.nl/rekenhulpen/anbi_zoeken/

Alternatieve url van de Belastingdienst (live in werking bij het ANBI-logo rechts), waarbij wél de mogelijkheid bestaat om zoektermen in de url op te nemen:

https://www.anbi-instellingen.nl/anbi_zoeken_lwcm/search.php?q=Parochie+Emmaus&p=Tilburg&Submit=Zoek

Een zoekopdracht bij Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) leert dat tweede url ook op naam staat van de Belastingdienst. Mogelijk betreft dit een tijdelijk of experimenteel domein, aangezien het pas sinds 10 januari 2017 geregistreerd staat. Via Twitter heb ik de Belastingdienst daarom eens met deze vraag benaderd. Zodra hierover meer bekend is, vul ik dat aan in dit bericht.

Educomm heeft overigens geen ANBI-status. Maar een aantal van onze klanten wél. Vandaar deze tip.

Geplaatst in Blogs Getagd met ,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.