Let’s Interact verbond theorie met praktijk

Bij het seminar ‘Let’s Interact’ dat op donderdag 27 september gehouden werd op de Hogeschool van Utrecht kwamen communicatiewetenschap, -studie en -praktijk samen. De lezingen van hoogleraren Cees van Woerkum, Noëlle Aarts en Hedwig te Molder zorgden voor veel belangstelling en interactie.

Wetenschap is ook maar een mening

Centraal stond het ‘interactionele perspectief’ waarvoor organisaties kunnen kiezen in de communicatie met hun omgeving. Hoogleraar Wetenschapscommunicatie Hedwig Te Molder besprak onder andere de positionering van de wetenschap in het publieke domein. “Wetenschap is ook maar een mening” is tegenwoordig een populaire opvatting. Volgens haar staat de communicatie van de wetenschap daarom voor de taak om “opnieuw aansluiting te vinden.” Om de wetenschap een algemeen geaccepteerde status te laten behouden, zullen wetenschappelijke uitspraken voortdurend terug in de context moeten worden geplaatst. De vraag “wie heeft spreekrecht?” is daarbij relevant.

Luisteren

Hoogleraar Strategische Communicatie Noëlle Aarts herkent het structurele wantrouwen jegens politiek en overheid en bepleit een hernieuwde aandacht voor de verantwoordelijkheid van ‘luisteren’ door communicatieprofessionals. Hoogleraar Communicatiestrategieën Cees van Woerkum gaf de derde en laatste lezing. “Organisaties moeten om zich heen kijken en de interactie aangaan” was zijn boodschap. Hij prikkelde de aanwezigen oog te leren hebben voor minder voor de hand liggende contactmomenten: “de beste ideeën ontstaan door ongerichte contacten”.

Let’s (inter)act werd georganiseerd door het lectoraat Crossmediale Communicatie van Hogeschool Utrecht in samenwerking met beroepsvereniging Logeion naar aanleiding van de promotie van hogeschooldocent Annette Klarenbeek. Het seminar was een combinatie van bijna honderd communicatieprofessionals en tientallen studenten van de faculteit Communicatie en Journalistiek. In verschillende workshops gingen zij in op de toepassing van onder andere discourse analyses.

Op Twitter zijn indrukken van het seminar te vinden met #letsinteract. Meer informatie op www.letsinteract.hu.nl. Studenten van Hogeschool Utrecht kunnen hier de lezingen terugkijken.

 

 

Geplaatst in Nieuws Getagd met , ,