Adobe geeft Creative Suite 2 vrij

Softwareproducent Adobe stelt sinds gisteren een reeks grafische pakketten gratis ter beschikking. Bekende producten als Photoshop, Illustrator, Indesign en Premiere Pro zijn afzonderlijk en als bundel (Creative Suite 2) vrij te downloaden van de website van Adobe.

Volwassen programmatuur
Dat de nieuwste generatie grafische software van Adobe luistert naar de naam Creative Suite 6, maakt de nu gratis versies die stammen uit 2005 niet per sé oninteressant. Vooral particulieren en klein zakelijke gebruikers kunnen profiteren van deze geste van Adobe. Het zijn volwassen stabiele programma’s die hun dienst bewezen hebben.

Geste?
Of de vrijgave puur altruïsme is? Wellicht is dat naief. Het is waarschijnlijk dat door deze actie de populariteit én de verkoop van de nieuwste suites zullen toenemen. Het kan ook een strategie zijn om de in wezen afgeschreven software in te zetten tegen de opkomst van de vrije equivalente software, zoals GIMP (open source alternatief voor Photoshop), Inkscape (open source alternatief voor Illustrator), Scribus (open source alternatief voor Indesign) en Kdenlive / Lightworks (open source alternatief voor Premiere Pro). Toegegeven: de open source varianten kunnen niet tippen aan de laatste Creative Suite: CS6. Mijn indruk is evenwel dat de huidige open source alternatieven het niveau van CS2 allang hebben ingehaald.

Educomm gebruikt en volgt open source software. Onze ervaring is dat moderne drukkerijen goed overweg kunnen met de bestanden die Inkscape en Scribus leveren. Om de uitwisselbaarheid tegemoet te komen, neemt Educomm ook de CS2-formaten op in de dienstverlening.

Geplaatst in Nieuws Getagd met ,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.